Författare Ämne: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch  (läst 72571 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad flightace

 • Student
 • *
 • Antal inlägg: 32
SV: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch
« Svar #195 skrivet: 3 september 2018 kl. 11:07:32 »
Man blir ju bara stum över det du gör!!
Fast jag satt och hoppades på att du skulle bygga en converterlåda men det kommer kanske i framtida projekt om man har tur??
Kon kopplingen kommer nog fungera klockrent i timmevis,har en gilson jordfräs med sån koppling och efter den nu passerat 50 år liksom jag så funkar den mycket bättre än mig själv!!  [dance]


Utloggad G-Crawler

 • Chaufför
 • ***
 • Antal inlägg: 295
SV: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch
« Svar #196 skrivet: 7 september 2018 kl. 21:29:20 »
Kan bara hålla med tidigare talare, galna byggen, man blir helt språklös!!  <wow> <wow>

Utloggad Mullis

 • Bilist
 • **
 • Antal inlägg: 245
 • I am an ADM!
SV: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch
« Svar #197 skrivet: 19 oktober 2018 kl. 01:16:18 »
Är så pass sent så långa texten blev lite väl för hjärnan att fatta.  lol

Du är då mig en riktig klurgubbe och älskar se det du gör och visar för oss. Fortsätt med det.

Denna dumper kommer bli unik.
/ Mullis

Avesta RC Klubb, member of Avesta Drift Mafia.
Kalmar DRF Projekt

Utloggad Gunnar

 • Delägare i Sten & Co
 • Sponsor
 • Åkeriägare
 • *
 • Antal inlägg: 707
SV: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch
« Svar #198 skrivet: 4 november 2018 kl. 13:25:21 »


Det ni ser är kanske inte de minsta detaljerna ni sett på detta forum, men jag vågar nog påstå att det är de lättaste... de väger ungefär 0,0015gram per styck... dvs 1,5milligram. De är ungefär 11mm utvändigt och 6,5mm i hålet och 0,01mm tjocka... 1/100mm! (Jag har förstås inte kunnat väga dem utan det är en uträknad vikt bara för att jag tyckte det var roligt att göra det)

Och vad har det med dumpern att göra? Speciellt eftersom de inte sitter någonstans på eller i den... AHA säger någon, det är förstås shims och det stämmer... men till vad?

Sent omsider har jag fortsatt med hydraulventilerna. Det får inte vara speciellt stort spel på vissa ställen för att de ska fungera bra, men det är inte alldeles enkelt att göra urtaget i aluminiumbiten exakt 5mm djupt och "skallen" på sliden (mässingsbiten) exakt 4,99mm tjock/hög.
Det problemet löste jag genom att göra sliden 5,1mm och lägga dit shimset...


och sätta ihop det hela...


sätta dit en hylsa från baksidan så att jag kunde dra ner sliden mot botten på huset ordentligt...


och därefter fräsa hela ytan plan... vilket ju inte blev fotograferat... men det vet ni ju sedan tidigare hur det går till <tumb>. Efter fräsningen slipar jag ytan mot ett #800 vattenslippapper tills alla fräsränder är borta, och tar isär och plockar bort shimset. Om allt gått som det var tänkt så ska nu skallen ligga 1/100mm under husets yta. Om det verkligen är en hundradel vet jag inte men när jag skruvar fast ventilen mot adapterplattan så går det att vrida den men jag kan inte känna eller mäta upp något spel och därmed nöjer jag mig.


Shimsen är gjorda av vanlig aluminiumfolie ur kökslådan. Men hur klipper man ut dem eller vad man nu gör. Jag gjorde, eller rättare sagt råkade hitta en mässingsbit med lämliga dimensioner...


... som jag i skruvstycket tryckte mot en mycket hård uretangummibit (man använder ibland detta istället för stålfjädrar i verktyg för exvis stansning) och på så sätt stansade ut shimsen. Det går faktiskt också att stansa ut detaljer i mycket tjockare plåt på detta sätt utan att ha en dyna som stansen passar i...


Nu återstår att plugga en del av kanalerna i adapterplattorna, montera dit slangstosarna och servona. De stora hålen (M5) i adaptern ovan är för oljan till tippcylindrarna och de små (M3) till styrcylindrarna. Slangarna är 4/2,5 respektive 2/1mm. Hela plattan är 32x40x8mm och gjord i stål, som är fint slipad på den sidan som ventilerna tätar mot.

En bonusbild som inte har med ventilerna direkt att göra. Jag svarvade en adapter till svarven för att kunna använda spännhylsor istället för den vanliga trebackschucken. Fördelen med spännhylsorna är framförallt att de centrerar arbetsstycket mycket bättre än en vanlig svarvchuck. Detta hade jag mycket nytta av när jag svarvade sliderna <tumb>

Jag gillar gula maskiner! STORA!
MVH /Gunnar

Utloggad Crack

 • Student
 • *
 • Antal inlägg: 6
SV: Volvo Dumperchassie A40FFS från scratch
« Svar #199 skrivet: 11 januari 2019 kl. 20:22:54 »
Otroligt vackra byggen du gör, du är en konstnär.