Nybörjare. En första RC grävare

Startat av Nolhotten, 24 januari 2017 kl. 14:33:34

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Nolhotten

Nybörjare här på forumet.
Egentligen är det min "andra" rc-grävare detta inlägg handlar om. Saken är den att jag för något år sedan köpte en Kyosho Komatsu 1250 i skala 1:50. Den har sex kanaler men är inte proportionell. Jag hittade dock en norrman på youtube som byggt om den till proportionell genom att använda sig av kretskortet i ett servo för att styra en kanal proportionellt. Det verkade fungera förvånansvärt bra.

Nu är det dock så att Kyoshogrävaren är ganska liten så det är väldigt svårt att få plats med all elektronik innanför skalet. Dessutom så har modellen slutat tillverkas vilket gjort att man nu får betala minst 3 gånger så mycket som jag gjorde för ett exemplar på ebay. Eftersom modellen är fint detaljerad får den i stället bli samlarobjekt/utställningsmodell istället.

Jag har dock hittat ett par andra modeller som fungerar som Kyosho'n men som är betydligt större som jag tänkte försöka konvertera till proportionell styrning.

Den första är Top race /Huina 15 channel ecavator http://www.banggood.com/HuiNa-Toys1550-15Channel-2_4G-112RC-Metal-Excavator-Charging-RC-Car-p-1023377.html?rmmds=search .
Den ser ut att vara ganska kraftigt byggd med t.ex. skopa i metall. Vad jag kan förstå är den ihopskruvad och inte limmad eller snäppt ihop vilket naturligtvis underlättar konvertering. Förstärkning och underhåll.

Den andra modellen jag hittat är Double E/Cheerwing/Jamara Liebherr R936  http://jamara-shop.com/Digger-Liebherr-R936-1-20-24G . Den har tydligen ingen skopa i metall men verkar också relativt rejält byggd enligt omdömen och filmer på youtube. Men jag vet t.ex. inte om den är skruvad ihop eller inte. Den stora fördelen är att den finns i ett Liebherr utförande från tyska Jamara.

Är det någon här som har någon erfarenhet av någon av dem? Är någon av dem bättre än den andra för detta syfte?

Jag är naturligtvis fullt medveten att dessa är "rena leksaker" jämfört med det mesta annat som byggs här på forumet men den kommer uteslutande att användas inomhus och inte gräva besvärligare saker än kaffebönor och liknande material.

Också, är det någon som känner till om det finns färdiga kretskort för att driva borstade elmotorer av den här storleken via en vanlig mottagare som kan ersätta servoelektroniken. Helst med flera kanaler per kort.

Mvh
Stefan

802°

Kolla in detta kort http://deltang.co.uk/rx43d-4-v510.htm jag använder ett sånt i min hjullastare i skala 1/87.
Dock lite osäker på vad motorerna i din grävare drar i mA. Detta kort klarar runt 400mA på kanal 1 och 2 och 800mA på kanal 3.
Man kan ju köra ett special kort från en servo utgång på kortet. Deras kort heter ADD1 och då får man en fartreglage som klarar 800mA.

Om du tycker det är trångt i en grävare i skala 1/50, kolla då in den här som Janne här på forumet har byggt... ;) ;)
https://www.youtube.com/watch?v=k3PuMxY73dE

Instagram = @802dgre

Nolhotten

Sjukt, helt sjukt!  <hands> Det borde vara förbjudet att vara så duktig  ;) Den är väl bara hälften så stor Kyosho grävaren, om ens det!

Tack för tipset. Jag misstänker dock att 400mA kan vara i minsta laget. Enligt en film på youtube där de rivit isär en Huina-grävare ser det ut att vara samma storlek på motorerna som i mina Mini-z bilar och de motorerna drar över 3A vid full belastning. Men jag beställer hem grävaren så får jag mäta upp strömmarna innan jag beställer någon elektronik. Det kanske blir en byggtråd av denna när jag fått hem grävaren.